Prima pagină » Actualitate » Care sunt firmele amendate pentru că au trimis clienților facturi „umflate”. Ministrul Economiei: Propunerea mea e sancțiune de maxim 4% din cifra de afaceri / Șeful ANPC: 50.000 de lei, cea mai mare amendă (VIDEO)
Care sunt firmele amendate pentru că au trimis clienților facturi „umflate”. Ministrul Economiei: Propunerea mea e sancțiune de maxim 4% din cifra de afaceri / Șeful ANPC: 50.000 de lei, cea mai mare amendă (VIDEO)
Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru a declarat, într-o conferință de presă, că, alături de ANPC, va verifica toți furnizorii de energie electrică și gaze, în contextul „exploziei” prețurilor de pe facturile românilor. La rândul său, șeful ANPC, Mihai Culeafă, a dat asigurări că situația va fi remediată în cel mai scurt timp de furnizori și oamenii nu vor fi nevoiți să achite facturile „umflate” sau penalități pentru neplată.
Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, și președintele ANPC, Mihai Culeafă, anunță firmele amendate pentru că au trimis clienților facturi cu sume mult mai mari decât ar fi trebuit să plătească.
Cine sunt furnizorii de energie care nu au scăzut din facturile românilor plafonarea sau compensarea preţurilor.
Declarații Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru și șeful ANPC, Mihai Culeafă
Florin Marian Spătaru:
Vă comunic modul în care ANPC se implică în rezolvarea problemei facturilor, cum controlează furnizorii de energie și gaze, identifică neconformitățile din facturi.
Această problemă nu a început acum o săptămână
ANPC a identificat peste 2.000 de sesizări în 2021, dar în ultima săptămâna au fost 450 de sesizări privind erori, modalități prin care cetățenii au fost înșelați la facturile de energie
Avem peste 70 de furnizori în verificat, în curs de verificare, ne concentrăm cu toate forțele, cu ANPC și Corpul de Control al Min. Economiei, pentru a face verificările în timp.
Am înființat Comandamentul pentru Energie la nivel ANPC, avem un nr de telefon unde persoanele fizice se pot adresa și o adresă de e-mail pentru aceste sesizări.
Nu este nevoie ca fiecare consumator să trimită scrisori către ANPC, vom verifica toți furnizorii de energie. Care pot trimite pe mail sau la telefon, pentru a sesiza care sunt furnizorii care nu ar fi respectat legea dar asta nu înseamnă că un furnizor va scăpa de controlul ANPC, pentru a reglementa toate aceste situații.
Dacă sunt bătrâni fără posibilitate, ne vom duce la toți furnizorii să vedem cum au întocmit acele facturi. Fiecare are un sistem electronic.
Nu poți să respecți pentru 1.000 de beneficiari și pentru 1 să nu respecți. Vor fi sute, mii de milioane oameni care au constatat o asemenea situație, verificăm furnizorii și nu fiecare reclamant în parte
Furnizorii au avut tot timpul la îndemână
Ar fi trebuit să întrebe, dacă erau neclarități
Milioane de oameni sunt afectați
Nu pot interpreta dacă a fost cu bună știință sau nu
Săptămâna viitoare voi propune guvernului sancțuni drastice. Am spus că avem o OUG la care cei care practică aceste măsuri, mai puțin legale pot fi sancționați cu 4%, până la 2 milioane de euro, nu pot accepta că un furnizor de energie va plăti amenzile reglementate de ANPC.
Va trebui să asigurăm această responsabilitate, e un serviciu public
Când ai o pensie de 900 lei și vine factura 2.300, te întrebi cum plătești. Spunem că nu trebuie să ajungă ANPC să verifice totul, o pot face ei din inițiativă, astfel încât corecțiile să fie făcute imediat, oamenii să nu mai aibă impact emoțional când primesc facturile
Dacă se vor face corecțiilor, ei vor plăti factura corectată. Avem un timp de plată, apelez la ei să facă aceste corecții cu celeritate
Dacă lucrurile s-au întâmplat așa, trebuie să ne asumăm partea noastră de vină
Statul român ia măsuri și transmite mesaje și corectează un asemenea demers
Vor trebui să aștepte ca aceste recalculări să fie făcute, vor plăti doar cuantumul pentru consum. Ar trebui să primească foarte repede. Demersul nu e manual, se poate uita furnizorul în sistemul informatic.
Propunerea mea e sancțiune de maxim 4% din cifra de afaceri.
Dacă discutăm de genul ăsta de sancțiuni, cum să nu discutăm, când e vorba de atâtea milioane de oameni?
O să propunem săptămâna viitoare și legislația
Vreau să trag un semnal de alarmă, nu putem să discutăm doar despre o parte. Ne-am întâlnit cu reprezentanții companiilor metalurgice. Sunt sute, mii de IMM-uri, vor da oameni afară. Trebuie să asigurăm sustenabilitatea, să depășim acest moment dificil.
Nu putem oferi o măsură clară, e în lucru, discutăm cu cei de la TransElectrica, TransGaz, pentru a vedea impactul, dar nu discutăm de sectoare diferite.
Propunerea va trebui să cuprindă economia în întregul ei.
România să-și asume un plan de tranziție energetică pe termen mediu și lung. E discuția cu toate sectoarele economice. Tranziția va presupune investiții în capacități solare, eoliene, măsuri de reducere a consumului de energie, sunt subiecte pe care trebuie să le discutăm acum.
Această tranziție nu are în vedere doar măsuri de acoperire sau de reducere a consumului energetic, ci o politică industrială pe care o vom promova.
Nu sunt în măsură să spun cine ar trebui să plece
Min. Economiei a luat imediat măsurile necesare prin ANPC
Oamenii vor plăti facturile CORECTATE, vom veni cu reglementări privind penalitățile. Nu vor fi penalități. Guvernul va lua măsuri ferme.
Aceste facturi au un termen de plată. În acel termen vor veni CORECȚIILE. Oamenii vor plăti facturile corectate. Cu siguranță vor veni.
Orice companie serioasă are timpul necesar pentru corecțiile necesare. Altfel, nu ar avea ce să caute pe piața românească.
Eu nu am purtat discuții cu furnizorii, dar ANPC cu siguranță. Săptămâna viitoare discutăm de sancțiuni mult mai drastice.
Domnul General Dănilă a făcut o analiză la Romaero și a considerat că personal nu are informațiile necesare ca să poată să asigure continuarea activității. Romaero este mult prea important pentru România să ajungă într-o situație extrem de dificilă. CA l-a numit pe dl Dănilă. Nu a venit cu explicații detaliate asupra deciziei dânsului, dar CA s-a întâlnit ieri, vor asigura acest interimat, se lucrează la soluții pentru asigurarea stabilității manageriale, soluții de finanțare. Romaero are potențial parteneri, contracte, entități europene care și-au construit planul de afaceri pe baza facilităților Romaero. Min. Economiei și Romaero vor face totul pentru a depăși această situație dificilă.
Despre Distrigaz Sud Rețele: Vom scoate procesul verbal și îl punem la dispoziție.
Mihai Culeafă:
Vă mulțumesc pentru suportul acordat acțiunii noastre. Ne-ați pus la dispoziție Corpul de Control.
Controalele au început demult, dar doar anul trecut au fost controlați peste 2.330 de operatori economici și au fost sancționați cu suma de 2 milioane 34.000 lei,
Doar în această săptămână am avut peste 400 de sesizări , am deschis controale la peste 70 de operatori economici, unde au fost aplicate sancțiuni și măsuri complementare.
Am aplicat în această săptămână amenzi de peste 450.000 lei
Sunt doi operatori economici care dețin 70% din piața de energie – ELECTRICA FURNIZARE, care are în portofoliu peste 3,3 milioane consumatori, aș vrea să anunț că această companie, până la 31.01.2022, va recalcula toate facturile neconforme și va aduce totul în conformitate cu legea 259 și OG 118. Nu vor fi deconectați, penalizați consumatorii, este un aspect foarte important.
Ca și perioadă de răspuns pentru societate avem între 3-15 zile pe fond, unde nu e foarte grav, sesizarea se poate rezolva pe loc
Amenzile sunt foarte mici, i-am propus dl Spătaru să creștem amenzile
Nu amenzile sunt importante pentru furnizori, ci măsurile complementare. Aș pune ca sancțiune UN PROCENT din cifra de afaceri!
E o inechitate între consumator și furnizori. Furnizorii vor profit, ăsta e rolul comerțului, dar nu sunt de acord ca unii operatori economici să își clădească fericirea pe spinarea consumatorilor.
Am găsit foarte multe nereguli
Legea la care facem referire, nu au respectat legea, privind compensarea și plafonarea.
Avem un alt furnizor de energie care nu cuprinde consumul de energie, inclusiv de marja de 10%. Vorbesc de EON, care a fost sancționată, care va reface facturile și va trebui să înceteze practicile incorecte.
Am primit factura de energie, în jur de 140 de lei. Consum puțin, stau în Pantelimon. E vorba de o factură pe 30 zile cu 200 Kilowați.
Am primit și eu la gaze o factură de 2.000 de lei
Am beneficiat de o compensare de 10 lei, conform legii
Din ce am verificat 27 de companii trebuie să refacă calculele, toate au fost amendate.
Avem 72 de companii controlate, din ele 27 au fost sancționate.
Noi suntem în slujba consumatorilor, la solicitarea premierului Ciucă, am înființat acest Comandament.
Avem un caz, GazVest, unde vom propune ANRE retragerea licenței de furnizare, pentru neaplicarea legii. Acest furnizor a fost amendat cu 50.000 de lei anul trecut, e furnizorul de gaze din Sf. Andrei, care nu s-a conformat.
Avem un grup de lucru cu ANRE, a fost o propunere de retragere a licenței într-un caz extrem, dacă furnizorii nu vor înțelege vom aplica sancțiuni. E o propunere a noastră către ANRE, care are decizia.
Nu avem o cifră exactă, au fost emise milioane de facturi, controlăm cât mai mulți furnizori, cu efectivul pe care îl avem.
Nu am încheiat controalele la toți furnizorii, dar sigur sunt peste 1.000.000.
Aș face un apel pentru a informa pe consumatori modul în care se pot adresa operatorului sau ANPC.
Electrica Furnizare a promis că va recalcula toate facturile neconforme. Vorbim de 3,3 milioane consumatori, care nu vor rămâne fără utilități.
Toate facturile neconforme vor fi refacturate, vor beneficia de alte subvenții din partea operatorului respectiv. Facturile emise pentru cei care nu au optat pentru piața reglementată au termen 15+15 zile de plată.
Cei care au optat pentru piața reglementată au termen 15+30 de zile. Sperăm să vină facturile conform prevederilor legale.
CEZ Vânzare SA, Distrigaz, RCS RDS, Engie România, Electrica Furnizare, EON Energy, Restart Energy, Distrigaz Vest SA se numără printre companiile sancționate. Cele mai mari amenzi aplicate de ANPC a fost una de 50.000 lei, de 20.000 lei, 30.000 lei, în funcție de abaterile respective. GazVest a primit 50.000 lei.
La EON avem următoarea problemă: Tabelul de pe site nu cuprinde consumul de referință de marjă 10%. A fost sancționat. Niciun furnizor de energie electrică și gaze nu va scăpa neverificat. Până la sfârșitul lunii ianuarie, absolut toți furnizorii vor fi VERIFICAȚI, urmărim implementarea normelor legale.
Am acoperit peste 70% din piața de furnizare de energie electrică și gaze. Vom acoperit toți furnizorii.
Trebuie să vă adresați operatorului respectiv, dacă aveți suspiciuni. Apoi ANRE și ANPC, vom soluționa fiecare sesizare, dacă acea factură are inclusă plafonarea sau compensarea. Autoritățile statului sunt în sluba cetățeanului, cei care nu respectă legea vor fi sancționați.
Nu vrem să fim sperietoare, dar cei care nu respectă legea vor suporta consecințele.